18.7.17

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία αποδεχτήκαμε την τιμητική πρόταση από τον «Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων» και τη δημοτική διοίκηση για συνδιοργάνωση σειράς συναντήσεων με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Μεγαρέων αλλά και συμμετοχής σε σχετική ομάδα εργασίας.
Δια εκπροσώπων καταθέσαμε τρεις συνολικά προτάσεις και στις δύο συναντήσεις που έχουν λάβει χώρα έως τώρα. Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε στην πρώτη συνάντηση στην αίθουσα «Ιφινόη» στη Βαρέα στις 19 Ιουνίου και οι άλλες δύο στη δεύτερη συνάντηση στις 10 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Κοκκίνης» στη Κινέτα.
Είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την υλοποίηση των προτάσεων μας και φυσικά κάθε άλλη προοδευτική ενέργεια που σχετίζεται με τις δράσεις του ομίλου μας. Ευελπιστούμε η ομοψυχία που διαφάνηκε έως τώρα στις συναντήσεις να επικρατήσει δια παντός ώστε να απολαύσουμε όλοι τα θετικά αποτελέσματα αλλά και να χτίσουμε το καλύτερο μέλλον που κάθε υγιής κάτοικος της περιοχής μας οραματίζεται.
Ακολουθούν οι προτάσεις:


1Η ΠΡΟΤΑΣΗ: δημιουργία μονοπατιών
Η πρώτη πρόταση που καταθέτει σήμερα η «Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων Κούρος» αφορά τη δημιουργία δικτύων πιστοποιημένων μονοπατιών στις δασικές περιοχές του δήμου μας.
Στη χώρα μας έχουν πιστοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο διάφορες περιοχές από την «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» που υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού». Όμως ένα έχει λάβει πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Συνεταιρισμό Περιπατητών (ERA) που διαθέτει περίπου 5.000.000 μέλη σύμφωνα με ιδίες αναφορές. Πρόκειται για το μονοπάτι του Μαίναλου στην Αρκαδία.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τα μέρη που προστατεύουμε από πυρκαγιές και από κάθε κίνδυνο και κατόπιν έρευνας διαπιστώσαμε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες η περιοχή μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να λάβει και την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή πιστοποίηση.
Η ευρωπαϊκή αναγνώριση και πιστοποίηση θα συμβάλει στη προσέλκυση αλλοδαπών τουριστών, που σημειωτέο είναι μία ομάδα τουριστών εκ των πραγμάτων μετακινούμενη, εύρωστη οικονομικά και καλώς ποιοτική, και στο να προσδοθεί το απαιτούμενο κύρος.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά τον «καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών». Οπότε με το νομοθετημένο πλαίσιο οι ενέργειες θα είναι σύννομες και συγκεκριμένες. Η ακολουθία του νόμου εκτός από υποχρεωτική δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει χρηματοδότηση.
Η υλοποίηση της πρότασης μας προϋποθέτει την ύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών αλλά και τη δημιουργία νέων όχι απαραίτητα στην αρχή. Επίσης είναι απόλυτα εφικτό να συνδεθεί με άλλες μορφές τουρισμού όπως τον κλασικό (δηλαδή της αναψυχής), το θρησκευτικό, τον εκπαιδευτικό κτλ.
Οι περιοχές που συγκεκριμένα μπορούν να αποκτήσουν μονοπάτια ή δίκτυο μονοπατιών ή ακόμα και να ενωθούν μεταξύ τους είναι:
- ο Καβελλάρης,
- το όρος Πατέρας με την ανάδειξη του μικρού και του μεγάλου Βαθυχωρίου και των Πύργων, με κατάληξη στο Αλεποχώρι,
- τα Γεράνεια με πέρασμα από την πηγή της Γκούρας και τον Αέρα και με κατάληξη στην Κινέτα.

Πέρα από τα οφέλη της γενικότερης ανάδειξης του φυσικού κάλλους της περιοχής μας και της τόνωσης της οικονομίας υπάρχουν και άλλα σε τοπικό επίπεδο όπως:
- η γνωριμία των γηγενών με μέρη που έχουν δίπλα τους,
- η προαγωγή της καλής σωματικής υγείας και κατά συνέπεια της καλής ποιότητας ζωής,
- η μετάδοση της αγάπης για τη φύση και της επιθυμίας για τη διαχρονική προστασία της.
- η προσέγγιση περιοχών που προστατεύονται αντιπυρικά ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα σε κατάσταση κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πιστοποιήσεις έχουν ορισμένη διάρκεια κάποιων ετών και η ανανέωση τους καθώς και η συντήρηση τους επαφίεται σε αυτούς που έχουν τη σχετική ευθύνη. Εννοούμε ότι απλώς η χάραξη δεν αποτελεί τουριστική προσέλκυση αλλά χρειάζεται συνεχώς επιτήρηση και φροντίδα σε επίπεδο κοινών ενεργειών και με μπροστάρη την εκάστοτε δημοτική αρχή.

2η ΠΡΟΤΑΣΗ: μαθητικός τουρισμός.
Η δεύτερη πρόταση που καταθέτουμε αφορά τον εξειδικευμένο μαθητικό τουρισμό, δηλαδή την προσέλκυση μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων προκειμένου να επισκεφθούν συγκεκριμένα σημεία του δήμου Μεγαρέων με αρχαιολογικό, θρησκευτικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.
Η παραπάνω ενέργεια μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την συνεργασία και την έγκριση των διευθύνσεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.
Επιγραμματικά οι επισκέψιμοι από τους μαθητές χώροι είναι το αρχαιολογικό μουσείο, η Κρήνη του Θεαγένους, τα αναπαλαιωμένα εκκλησάκια του μεγαρικού κάμπου, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, κτήματα όπως αυτό του Εύχαρις κ.α. Οι δραστηριότητες που μπορούν να συνδυαστούν είναι σεμινάρια οδικής ασφάλειας, γνωριμία με τη χλωρίδα, και φυσικά γνωριμία με τον εθελοντισμό προκειμένου να περαστεί στη συνείδηση των παιδιών η υψηλή αξία της παρουσίας τους στην κοινωνία όταν οι ασχολίες τους είναι ουσιαστικές και στηρίζονται στις αρχές της ανιδιοτέλειας και του αλτρουϊσμού.

3η ΠΡΟΤΑΣΗ: δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο δήμος Μεγαρέων στερείται ενός ειδικού ανοικτού χώρου μουσικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων στα πρότυπα της Επιδαύρου και άλλων περιοχών. Έχει καταγραφεί ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε παρόμοιος χώρος, κάτι που έρχεται σε πλήρη αρμονία με την μακραίωνη ιστορία της περιοχής μας.
Είναι απόλυτα εφικτό και αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τη γενιά που θα το αναλάβει, να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων χωρητικότητας από 5.000 έως και 10.000 ατόμων ώστε να λαμβάνουν χώρα πολιτιστικά δρώμενα που θα αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.
Η χώρα μας είναι η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού. Αν αναλογιστούμε το βάρος της κληρονομιάς μας ως απόγονοι των αρχαίων Μεγαρέων θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε με ένα τέτοιο έργο τα σύγχρονα Μέγαρα στο υψηλότερο βάθρο ως πόλη που συνεχίζει να παράγει πολιτισμό περισσότερα χρόνια και από την Αθήνα.
Ο χώρος του παλιού νταμαριού στο δυτικό κόμβο της πόλης των Μεγάρων προσφέρεται για χώρος όπως προτείνουμε παραπάνω. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, με την κατάλληλη προβολή η πόλη θα ανυψωθεί στη συνείδηση όλων εφόσον οι εκδηλώσεις εναρμονίζονται με την ιστορία μας και τη σέβονται.

Εκ του Δ.Σ.
Ο πρόεδρος                                                                                            Ο γραμματέας
Ρήγας Μελέτιος                                                                              Κατερινίτσας Αντώνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου