27.5.17

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαΐου 2017 (δελτίο τύπου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ος ΑΓΩΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και με δυναμική που εντυπωσίασε και δεν είχε προηγούμενο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια την εβδομάδα 8-14 Μαΐου 2017. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Εθελοντική Ομάδα Κούρος πλαισίωσε με τις δράσεις της την «4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δίνοντας στην πόλη των Μεγάρων χρώμα, χαρά και παιδικά χαμόγελα.
Τη Δευτέρα 8 Μαΐου στον εξωτερικό χώρο του Ι.ΚΤΕΟ Μεγάρων του κ. Ανδριανού Μιχάλαρου 180 παιδιά από το 1ο και το 2ο γυμνάσιο Μεγάρων παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια που αφορούσαν τη ζώνη ασφαλείας, τα ελαστικά, τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.), τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την ασφαλή οδήγηση δικύκλου, και τα εξαρτήματα φαρμακείο – πυροσβεστήρας – τρίγωνο. Επίσης στον ίδιο χώρο παρευρέθηκε αγωνιστικό όχημα δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να ακούσουν από επαγγελματία οδηγό διάφορες συμβουλές χρήσιμες για τη ζωή τους.
Την Τετάρτη 10 Μαΐου στο Mr ΚΤΕΟ Ασπροπύργου 90 παιδιά του 1ου και του 4ου γυμνασίου Ασπροπύργου παρακολούθησαν τα ίδια εργαστήρια.
Την Πέμπτη 11 Μαΐου το πρωί ξεκίνησαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις του 3ου Αγώνα Οδικής Ασφάλειας δίνοντας στην πόλη των Μεγάρων και κυρίως στο κέντρο της χρώμα και ένταση. Η 28ης Οκτωβρίου και η πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου (κεντρική) πλημμύρισε από τον πρωτοφανή αριθμό των 520 παιδιών από σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των δήμων Μεγαρέων, Άνω Λιοσίων και Σαλαμίνας. Τα παιδιά με την άφιξή τους λάμβαναν ως δώρο μία μπλούζα που φορούσαν επιτόπου και ένα μετάλλιο. Κατόπιν όλα μαζί με μπροστάρη τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων κ. Βαρδάλα Νικόλαο έτρεξαν συμβολικά μία μικρή απόσταση με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία. Το μήνυμα της εβδομάδας «μειώνουμε ταχύτητα» (#slowdown) ακούστηκε δυνατά κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε από όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς έως την πλατεία Λυτάρα και με επιστροφή στην κεντρική πλατεία.
Την Παρασκευή 12 Μαΐου το απόγευμα για μία ακόμα χρονιά η 28ης Οκτωβρίου από την οδό Μινώας έως την Ελευθερίου Βενιζέλου έκλεισε για τα οχήματα με απόφαση της δημοτικής διοίκησης και άνοιξε για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Κατά μήκος της οδού η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Μεγάρων (ΛΕ.Μ.Μ.), οι πρόσκοποι, μέλη του τμήματος οδηγισμού και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων των Μεγάρων είχαν τοποθετήσει εκπαιδευτικά περίπτερα, το καθένα με διαφορετική ενότητα. Τα παιδιά έπαιρναν από τη γραμματεία ένα ενδεικτικό δίπλωμα ποδηλάτου και από το κάθε περίπτερο μία σφραγίδα. Στο τέλος τους περίμενε ένα φωσφορίζον βραχιόλι ως δώρο. Δόθηκαν συνολικά 475 διπλώματα σε ισάριθμα παιδιά.
Το Σάββατο 13 Μαΐου το πρωί και πάλι η κεντρική πλατεία γέμισε από 75 παιδιά που με τη βοήθεια των Οδηγών, του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου και των Προσκόπων έκαναν ζωγραφική προσώπου (face painting) και διασκέδασαν παίζοντας διάφορα παιχνίδια μεταξύ τους αλλά και με μεγάλους.
Την Κυριακή 14 Μαΐου διοργανώθηκε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Θέογνις» «Ομάδα Συζήτησης» με θέμα την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή με τη συμμετοχή 45 εκπροσώπων διαφόρων φορέων του δήμου Μεγαρέων. Η εν λόγο εκδήλωση συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά στην περιοχή μας και αποτελεί την αφετηρία για να ανοίξει μία συζήτηση γύρω από τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε επίπεδο οδικής ασφάλειας. Οι φορείς κατέθεσαν προτάσεις που αφορούσαν το γεωγραφικό χώρο που τους αφορά ενώ υπήρξε και εποικοδομητικός διάλογος. Το σύνολο των προτάσεων θα δημοσιοποιηθεί σύντομα προκειμένου να βγουν συμπεράσματα και θα παραδοθεί στη δημοτική διοίκηση και προσωπικά στο δήμαρχο Μεγαρέων κ. Σταμούλη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Αλέκα Σταματιάδη και ο Σωτήρης Γιαννόπουλος. Εισηγητές στην ομάδα συζήτησης ήταν ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Κότσιρας και ο αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Αθανάσιος Παπαγεωργίου.
Ταυτόχρονα με την παραπάνω συζήτηση διενεργήθηκε και ο 14ος Ποδηλατικός Γύρος των Μεγάρων με τη συμμετοχή 350 ποδηλατών διαφορών ηλικιών. Η αφετηρία ήταν τα γραφεία της ομάδας μας στο Φόρο και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση μαζί με τους ποδηλάτες έδωσαν τη λήξη μιας συναρπαστικής και γεμάτης δράση εβδομάδας, ανανεώνοντας τη συνάντηση τους για του χρόνου.
Σε όλες τις εκδηλώσεις πλην της «Ομάδας Συζήτησης» παρών ήταν και ο Εθελοντούλης που φωτογραφήθηκε με μικρούς και μεγάλους.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στους παρακάτω:
- Στο δήμο Μεγαρέων,
- Στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων,
- Στους Προσκόπους Μεγάρων,
- Στο Σ.Ε. Οδηγισμού Μεγάρων,
- Στη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Μεγάρων (ΛΕ.Μ.Μ.),
- Στο τμήμα τροχαίας Μεγάρων,
- Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής μας για την προβολή των εκδηλώσεων μας,
- Στα μέλη μας για την άψογη διοργάνωση.
Επίσης στον Αποκλειστικό χορηγό των δράσεων την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. Επιμέλεια - υπεύθυνος των εκδηλώσεων ήταν το μέλος μας, Σωτήρης Γιαννόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου